sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

Ajatuksia ajasta...

...ja sen menemisistä ja tulemisista...

Istuimme viime viikolla iltaa isommalla porukalla, pohdimme aikaa...sen eri käsitteitä ja miten ihmiset ajattelevat ajasta. Huomasimme että aika käsitteenä on kummallinen. Ajan käsitteleminen lähti liikkeelle siitä, että suvustamme poistui jälleen yksi "hänestä aika jätti". Jätimme hyvästit isotädilleni, Mailylle. Hän eli kunniakkaan pitkän elämän 93-vuotiaaksi. Kuoli rauhallisesti nukkuen, ilman tuskia. Alla meidän surukimppumme ja Mailyn arkku. Mailyn muistoa kunnioittaen.

Mailyn viimeinen maallinen matka.

Kursivoin erilaisia käsitteitä ajasta, jotka pomppasivat esille illan keskusteluissa...
"Aika on kortilla", sanotaan kun on kiire, eikä tunnit meinaa riittää. Mutta entä jos toisella on tarve "tappaa aikaa"? Voisiko se jolla on aikaa tapettavaksi, mennä avuksi sille, jolla on aika kortilla? Siis tarjoutua tekemään jokin asia hänen puolestaan, silloin aika tasaantuu? Eikä vain? Toinen aikaa tappaessaan tulee antaneeksi aikaa sille, jolla aika oli kortilla?

Entäpä sitten "seuraa aikaansa", Miten sen voisi ymmärtää? Itse ajattelin että seuraa uutisia, lukee lehtiä, kuuntelee radiota, seuraa ehkä muotia jne? On "ajan hermolla", toisin ilmaistuna.
Entäpä minne aika menee? Puhutaan että kylläpä "aika kuluu", Miten se kuluu? Kuluuko se puhki, tai minne "aika rientää"? Onko ajalla koti minne se kiirehtii? Ja miksi toisten aika kuluu nopeammin kuin toisten? Esim. Työkaverin kanssa voi tulla puheeksi saman työpäivän sisällä ajan kuluminen joko nopeasti tai hitaasti. Minusta aika mennyt nopeasti ja toisella hitaasti. Kummallakin kuitenkin aivan täsmälleen yhtä monta tunti/minuuttia/sekuntia käytettävissä. Niin, tämä on aika selkeä, toisella ollut enemmän töitä kuin toisella.

Entäpä kun sanotaan että "on jo ajan merkit näkyvissä"?, Onko ne konkreettisia merkkejä? Tai "ajan patinoimaa". Silloin oletan esineessä olevan näkyvissä kulumista, säröjä jne. Ihmisessä ehkä ryppyjä, kumaraa asentoa jne...Mutta jokin ulkoinen merkki tulee ensinmäisenä mieleen.
"Ajan kultaamaa"? Miten sitä voisi käsitellä? Itse useasti sanon, että "aika kultaa muistot", Eli jokin ajanjakso joka on jo mennyt...siltä ajanjaksolta voi olla muistoja, huonojakin, mutta mieli haluaa muistaa vain ne hyvät...eli onko silloin" aika parantanut haavat"?. Mielessä enää ne hyvät asiat, huonot mielellään painaa pois.

Kriiseissä myös lohdutellaan toista "antaa ajan nyt kulua...", ajan päästä näyttää sitten jo paremmalta..aika voi siis myös lohduttaa? On meinaan aika veijari siis tuo aika. Sen voi kääntää ja vääntää moneen merkitykseen, ja tässä oli vain pintaraapaisu, osa illan pohdinnoista on jo "aika haalistanut", eli olen siis ihan vain puhtaasti unohtanut.
Entäpä lausahdus "aika on rahaa"? Onko se käypää valuuttaa, voiko sitä vaihtaa? Ja miksi toisten aika on kalliimpaa kuin toisten? Voiko ajalle todella asettaa hinnan? Voipi kait, koska terapiat maksaa...ja siellä puhutaan sitten" koko rahan edestä" . "ei saa hukata kallista aikaa" Minuuttiakaan ei saa mennä hukkaan kalliista ajasta. "Anna mulle aikaa", voiko aikaa paketoida ja antaa lahjaksi? Eipä kait kuin ehkä kellon muodossa. Mutta aikaa voi antaa olemalla paikalla/läsnä. Silloin toinen on ajan saaja ja toinen ajan antaja.

Mutta mites sitten...."kaikki tapahtuu ajallaan", Ajallakin siis on aika? Lapsi kehittyy ajallaan, oppii asiat omalla ajallaan, omaan tahtiinsa. Ihmiset tekvät erilaisia asioita, kun on niiden aika. Menevät naimisiin, saavat lapsia, ja lopulta kuolevat. 

Pohdintaa ajasta voisi jatkaa pidemmällekin, jos tahdot pohtia aikaa lisää...tehdään se kommenttipoksin kautta. Tosin, huomenna aamulla lähdemme ajamaan mökille ja olen viikon verran poissa nettiyhtyeyksistä, mutta mielenkiinnolla tulisin lukemaan mitä ajatuksia aika on herättänyt?

Nyt mulla on aika kortilla, pitää pakata ja siivota, jotta aamulla olen valmis starttaamaan matkan kohti keski-suomea.

Hyvää alkavaa viikkoa kaikille!

2 kommenttia:

  1. Kun sanotaan aika kuluu, niin mielestäni se on niin päin että me kulutaan ajassa :)

    VastaaPoista
  2. ...kommentoi Tiina L.

    VastaaPoista

Jätä jälkesi, kiitos.