tiistai 3. toukokuuta 2011

tulikukko

 Vanhus-auto ja kouluttajamme.

Tänään oli työpaikan tulikukko-koulutus. Siis opettelimme sammuttelemaan tulipaloja peitteellä ja sammuttimella. Tällä työporukalla ei ollut tylsää, ja taas naurua piisasi. On vaarallista laskea opetusalan ihmiset tollaseen hommaan. Tiiä mitä keksitään. Asiaa ja sen vierestä, ja varsinkin sen vierestä.

 Mun taidonnäyte.
Kyllähän mä olen yhden uhkaavan keittiöpalon sammuttanut, mut en tollasella hienolla vehkeellä. Vaan käytännöllisesti pyyhkeillä ja paistinpannulla hakkaamalla. Juu, uskokaa tai älkää, kyllä vaan. Paistinpannulla. Ei olis ehkä kehumisen paikka, mutta kyllä se palo sammui...palokunta tuli sitten paikalle vain varmistamaan että missään ei ole kytevää (liesituulettimen päällä olevassa hormissa). Imaisivat asunnosta ja rappukäytävästä ylimääräiset savut pois...oli sekin taas yksi varsinainen seikkailu. 

 Sammutin

Tällainen olisi ollut kyllä tarpeen kun omassa keittiössä iski hellalla puolen metrin liekkiä...tai ees sammutuspeitto. Sellainen on kyllä nyt hankittuna. Jos vaikka vielä joskus toheloin.

Ja liekkien juureen kunnon vibralla, niin johan liekki sammui. Joskus täytyy saada liekki syttymään, ja kun kerrankin sen saan syttymään, on liekki sammutettava.
Työkaveri heitti mut autolla kotiin ja matkalla pohdittiin tulta ja metsäpaloja ja nuotioita. Ihmettelin että jos sätkän tumpin heittää sateisella ilmalla ikkunasta ulos, ihan tasalla syttyy maastopalo.
Mutta heitäppä palava tikku rutikuivaan nuotioon, ei varmana syty!

Ja taas tästä hyvä jatkaa...hyvää viikkoa kaikille, huomenna hypätään jo keskiviikkoon.

2 kommenttia:

  1. Tarpeellinen taito, jota ei vaan tule harjoiteltua, ennenkuin jotain sattuu. Pitääkin hankkia tuo sammutuspeite kotiin ja hyvä olisi tarkistaa onko nuorilla kodeissaan moinen tarpeellinen väline. Kiitos.

    VastaaPoista
  2. Nuo sammutuskurssit ovat kyllä hyviä, samoin ensiapukurssit ja kaikki yleensä turvallisuuteen liittyvät. Sitä vaan toivoo, ettei tosipaikassa hankittuja taitoja koskaan tarvitsisi. Mitä mahdoit hellallasi paistaa, kun palo syttyi?

    VastaaPoista

Jätä jälkesi, kiitos.